Username:    Password:       Signup |  Forgot Password?
TЪРСИТЕ... ИЛИ ПРЕДЛАГАТЕ
ЗАГАДКИТЕ НА СТРЕЗОВ


ВЪПРОС: Кой връх е бил най-висок в света преди да открият Еверест?


ОТГОВОРПреди доста години писателят и естественик Джералд Даръл, трябвало да транспортира надалеч един опосум. Пътят продължил три дни и животното преживяло сериозен стрес. Дотолкова, че получило "институционална" болест - само минути след като го преместили от транспортната клетка в нова, по-просторна и далеч по-луксозна, опосумът намерил начин да избяга... за да се свре в старата си клетка, с която пътувал. Когато го върнали и той успял да повтори номера, на Даръл му хрумнало, как да избегне следващите бягства.

ВЪПРОС: Как?


ОТГОВОРВ испанската преса, след всяка корида се появават реценцзии за представянето на тореадора. Те биват от превъзнасящо хвалебствени, до убийствено подигравателни. Като оставим настрана описанията на пълните провали, то съществува следната класация на зрелищността:
- на четвърто място е оценката "una oreja" (едно ухо) - на тореадора действително се връчва едно ухо, отрязано от убития от него бик;
- на трето място - "dos orejas" (две уши);
- на второ място - "dos orejas y rabo" (две уши и опашка);
- а, на първо място, като награда за наистина необикновено зрелище, тоеародът получава...

ВЪПРОС: Какво?


ОТГОВОРВ столицата на Филипините всеки може да види статуята на вожда Лапу-Лапу издигната в чест на "усилията на този национален герой да опази страната си от презокеанските нашественици".

ВЪПРОС: Какво конкретно е сторил Лапу-Лапу за страната си?


ОТГОВОР
Един известен американски писател държал записките си, сортирани по азбучен ред в приблизително равни количества в две надписани кутии. Интересно е, че ако записките може да са, а може и да не са му свършили много работа, то едната кутия определено го е направила известен по цял свят.

ВЪПРОС: Кой е писателят?


ОТГОВОР
Популярността на 9-та симфония на Бетовен в Япония става причина да се въведе един международен стандарт.

ВЪПРОС: Кой?


ОТГОВОР
ВЪПРОС: Кой, широко разпространен, включително и в България, зеленчук е най-вкусен, когато е недозрял?


ОТГОВОРИзвестно е, че италианският художник от 18в. Джовани Батиста Тиеполо е нарисувал, покрай всичко останало и алегоричната картина "Меценат подарява на Император Август произведения на изкуството".

ВЪПРОС: Как е името на изобразения на картината меценат?


ОТГОВОРПрез 1909г. Август Хорх напуска предприемаческата фирма, с която се занимава до момента и основава автомобилно предприятие. Автомобилите "Хорх" определено стават известни, но неочаквано следва съдебен процес за името "Хорх", като търговска марка и новото предприятие бързо сменя името си, без то да загуби нищо от смисъла си. Днес то е дори по-известно от всякога.

ВЪПРОС: Кое е името?


ОТГОВОРПрез август 2000г. в LA се състои конгрес на любителите на главоблъсканици. Събират се 300 делегати от 25 страни. След тридневни дебати, конгресът приключва успешно с шведска маса за участниците. Може да изглежда странно, но над тази маса се издигали само четири знаменца - тези на САЩ, Китай, Италия и Мексико, но въпреки всичко никой не бил обиден, а напротив, всички много добре се ориентирали в обстановката.

ВЪПРОС: Какво означавали флагчетата?


ОТГОВОР
В средата на миналия век, в Москва били много популярни китайски знахари, които използвали за лечение ТОВА малки кукички с дървени дръжки, които били издълбани отвътре (без знанието на клиента разбира се). Преди началото на процедурата в издълбаните части се слагали малки бели червейчета, които след процедурата били представяни на болния като залог за успешно лечение.

ВЪПРОС: Какво се е лекувало по този начин?


ОТГОВОР
"Тук няма нито светлина, нито изход, нито дори връщане назад..." Фразата не е от някое конкретно произведение, и въпреки, че звучи доста мелодраматично, то с пълна сила може да се приеме, че описва съдбата на едно животно, тясно свързано в миналото с мореплаването.

ВЪПРОС: Кое?


ОТГОВОР
В началото на миналия век, огромният спектроскоп, състоящ се доста други детайли, но основно - от една тръба с диаметър 12 см и дължина 7.8 м, веднъж престоял почти година без работа, след което, на следващата пролет станал известен не с откритията, направени чрез него, а с котката на създателя си - Робърт Ууд.

ВЪПРОС: Как?


ОТГОВОР
ВЪПРОС: Какво вечеря в 90% от случаите един паяк, ако не хване нищо през деня (и през нощта, естествено, когато е нощен ловец. Т.е. - имам предвид, ако не хване нищо в течение на един ловен период)?


ОТГОВОР
Когато Магелан хвърлил котва край бреговете на Южна Америка, то, очарован от открилата се гледка, възкликнал "Виждам планина!".

ВЪПРОС: Как се казва реката, минаваща край града, основан на мястото, където слязъл на сушата Магелан?


ОТГОВОР
В началото на 18в. прословутия пират Едуард Тийч - "Черната брада", след като потушил бунт на един от корабите си, за назидане на останалите им "колеги", не накарал провинилите се да се "разходят по планшира", а "милостиво" ги изоставил - всичките 15-ма, на миниатюрен гол остров, почти без растителност и със сигурност - без източник на вода. На всеки от тях разрешил да задържи по една сабя и по бутилка ром. Планът му, естествено бил, заточениците за се изпонапият и след това - изколят един друг. Когато се върнал след месец, обаче, за огромна изненада заварил всичките петнадесет, ако не здрави и в настроение за песни, то поне живи, макар и с доста зловещ външен вид.

Как точно са оцелели, не е известно, но пък благодарение на тях забутаното островче получило име.

ВЪПРОС: Кое е то?


ОТГОВОР

Отиди на страница   <<        >>  
Copyright © SITEMAKER112, 2009. All Rights Reserved
БД заявки: 13.