Username:    Password:       Signup |  Forgot Password?
TЪРСИТЕ... ИЛИ ПРЕДЛАГАТЕ
КОНСЕРВИ И ЗИМНИНА
Добавете zavesata.com към Favorites(Bookmark)
ДОБАВЕТЕ

Ловджийска салата


3кг зеле
2 кг зелени домати
2 кг зелени и червени чушки
2 кг моркови
2 кг краставички корнишони
целина
копър
магданоз
40о мл оцет
сол на вкус
черен пипер
бахар
дафинов лист

Почистете зелето от връхните листа и го нарежете на ивици. Измитите и почистени домати нарежете на кръгчета. Измийте чушките, почистете ги от семките и ги нарежете на ивици. Нарежете или настържете морковите. Изберете по-млади и свежи краставички корнишони и ги нарежете на кубчета. Почистете и нарежете целината и магданоза.
В подходящ съд размесете и разбъркайте всички зеленчуци. Посипете ги със солта. Във всеки от приготвените буркани слагайте по 30мл оцет, 3-4 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар и парченце дафинов лист и 1 цвят от копър. Напълнете бурканите плътно с зеленчукова смес, докато отгоре се появи сок.
Запечатайте херметически с капачки и стерилизирайте в продължение на 20 минути


Витаминка


4кг камби
4кг карфиол
2кг моркови
листа целина
2 връзки магданоз
800гр оцет
400 гр захар
сол на вкус
листа вишна и дюля

Измийте камбите, почистете ги от семенниците и ги нарежете на парчета. Почистете карфиола, накъсайте го на розички и го измийте. Измийте морковите, почистете ги и ги нарежете на кръгчета. Почистете целината и я нарежете на дребно.
В дълбок със поставете подготвените зеленчуци, като ръсите всеки пласт със смес от захарта и солта. Разбъркайте много добре. Захлупете съда с капак и оставете зеленчуците да престоят едно денонощие.
Прецедете сока, който са отделили зеленчуците, смесете го с оцета и го сложете на огъня да кипне.
Напълнете в стандартни буркани отцедената добре зеленчукова смес, натъпчете и залейте с горещата марината. Сложете по едно листо от дщля и вишна, съдържащите дъбилни вещества ще запазят зеленчуците хрупкави.
Запечатайте бурканите херметически с капачки и стерилизирайте в продължение на 15минути.


Туршия


5кг камби
1кг краставички корнишони
1кг малки лукчета (арпаджик)
800мл оцет
700гр захар
200гр сол


Измийте камбите и ги ги почистете от семенниците и ги нарежете на 8 парчета според големината. Изберете млади и пресни краставички, почистете ги и ги нарежете на колелца. Почистете добре лукчетата и ги измийте.
В дълбок съд налейте около 2л вода, добавете захарта и солта. Кипнете докато се разтворят. В приготвените буркани сипете по 80мл оцет, след което слагайте във всеки крастваички, камби, лукчета и отново камби. Допълнете с горещата марината и запечатайте бурканите херметически с капачки.
Стерилизирайте в продължение на 15мин.


Царска туршия с люти чушлета


10кг камби
5кг карфиол
2кг моркови
500гр чесън
няколко люти чушлета
листата от 1 глава целина или 2връзки листа
1 пакетче черен пипер
1 пакетче бахар
счукан дафинов лист
1/2 пакетче синап
за саламурата:
2 чаени чаши сол
6 чаени чаши оцет
14 чаени чаши вода
2 чаени чаши мед

Почистете камбите и ги нарежете на четири или повече според големината им. Накъсайте карфиола на розички. Почистете чесъна на скилидки. Нарежете морковите на кръгчета, а лютите чушлета и листата на целината накълцайте на ситно.
Редете на пластове в бурка - от всичко по малко.
Залейте с кипналата саламура.
Ако туршията се приготвя за бързо консумиране се залива с топла саламура. Ако искате да я ядете през зимата - със студена.


Кисели краставички с копър и лук


2кг дребни краставички корнишони
500гр лук
1 връзка копър и цвят копър
черен пипер
синапено семе (по желание)
500мл вода
500мл оцет
200гр сол

Измийте краставичките добре. Разтворете солта в 3л вода и залейте краставичките. Оставете ги да престоят 12часа. Отцедете ги след това. Обелете лука и го нарежете на кръгчета. Подредете краставичките, лука и копъра плътно в буркани.
Възварете водата и оцета и залейте краставичките със саламурата.
Запечатайте бурканите херметически с капачки и стерилизирайте 15минути.


Ароматни зеленчуци


Продукти за 10 стандартни буркана:
2,5кг краставички корнишони
1,5кг карфиол
1кг дребни лукчета (арпаджик)
1кг моркови
500гр зелен фасул
1л оцет
250гр захар
150гр сол
черен пипер
бахар
няколко дафинови листа

Изберете млади и свежи краставички, почистете ги, измийте ги и ги бланширайте за 2-3минути във вряща вода, след което тутакси ги охладете в студена вода.
Лукчетата, непочистени от ципите, бланширайте по същия начин, охладете и едва тогава почистете.
Измийте морковите и ги нарежете на колелца.
Почистеният зелен фасул, нарежете на половинки, бланширайте, а после и охладете по същия начин.
Налейте в дълбок със около 3л вода, добавете захарта и солта и кипнете маринатата. Във всеки от добре измитите буркани сипвайте по 100гр оцет, 2-3 зърна черен пипер, бахар и дафинов лист.
Започнете да редите зеленчука - краставички, карфиол, лукчета, маоркови, зелен фасул. Залейте зеленчука с горещата марината, запечатайте херметически с капачки и стерилизирайте в продължение на 20 минути.


Есенна салата


Продукти за 10 стандартни буркана:
3,5кг чушки
3.5кг моркови
2кг лук
800мл оцет
200гр олио
300гр захар
200гр сол
черен пипер
бахар
дафинов лист

Измийте чушките, почистете ги от семенниците и ги бланширайте за 2-3 минути в гореща вода. След това ги охладете в студена вода и ги нарежете на ивички.
Изберете млади и свежи моркови, почистете ги, измийте ги и ги нарежете на колелца.
Почистете лука и го анережете на филийки.
Смесете в дълбок съд подготвените зеленчуци. В тенджера сипете 1л вода, захарта и солта и кипнете течността, докато се разтворят напълно.
Във всеки от приготвените буркани сипете по 80гр оцет, 20гр олио, по 4-5 зърна черен пипер, 1-2 зърна бахар и по 1 дафинов лист. Напълнете плътно сус зеленчуковата смес и допълнете бурканите с горещата марината.
Запечатайте херметически и стерилизирайте салатата в продължение на 20 минути.


Ябълков оцет


1 кг ябълки
70-100 г. захар

За тези, които искат да използват ябълков оцет за подправяне на блюда, препоръчваме следната рецпета за неговото приготвяне в домашни условия. Могат да се използват презрели ябълки, опадала маса, както и отпадъци образувани в процеса на добиване на сок.

Плодовете внимателно се измиват в не по-малко от три води, а след това се надробяват или пресоват. Масата се прехвърля в широк емайлиран съд, залива се с гореща вода, добавя се захар в пропорция 70-100 г. захар на 1 кг. ябълки (в зависимост от захарността им). Водата трябва да покрива ябълките на около 4-5 см. Съдът се поставя на топло място, но така че да не попада пряко под слънчевите лъчи. Покрийте с дървен кръг и затиснете. След две седмици течността се прецежда, прелива се в големи бутилки или дамаджани, като не се долива до горе и се държи още 2 седмици. Полученият оцет, без да се разбърква, внимателно се прелива/претака в бутилки.

Отиди на страница       >>  
Copyright © INNOVATIONS, 2009. All Rights Reserved
БД заявки: 12.